REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 10 maja 2020
  • 13 maja 2020
  • wyświetleń: 16106

Dietetycy z Pszczyny podpowiadają, jak odżywiać się w czasie epidemii

Zdrowe jedzenie jest ważne zawsze, nie tylko w trudnych okolicznościach pandemii. Obecnie jednak warto szczególnie zadbać o odporność organizmu, a w tym pomoże nam między innymi dobra dieta. Zapytaliśmy dietetyków z Pszczyny, co jeść, aby skuteczniej odeprzeć atak wirusa. Zapraszamy na materiał wideo zrealizowany przez pszczyńską telewizje internetową pszczyna.tv.



Jak dotąd nie powstała gotowa dieta przeciw koronawirusowi. Za odpowiedni pod tym względem możemy uznać każdy jadłospis, który pomoże nam wzmocnić układ odpornościowy. Wartościowe są również wszystkie te diety oraz nawyki żywieniowe, które obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia, gdyż choroby te mogą wpływać na cięższy przebieg COVID-19. O konkretne wskazówki dotyczące odżywiania w trakcie epidemii zapytaliśmy pszczyńskich dietetyków. Wszyscy są zgodni co do tego, że dieta w czasach zarazy powinna obfitować w warzywa i owoce, kiszonki, produkty lokalne i świeże.

Kto chce być zdrów nie tylko dziś, ale i w przyszłości, powinien unikać z kolei produktów przetworzonych, sklepowych słodyczy i fast foodów. Jest to jedzenie pozbawione wartości odżywczych, takich jak witaminy, sole mineralne, roślinne kwasy tłuszczowe czy naturalne związki przeciwzapalne. Tymczasem właśnie z tych komponentów musi składać się nasza dieta, jeśli chcemy być odporniejsi na patogeny i wywoływane przez nie choroby.

Dietetyczka Anna Borszewska zwraca uwagę na to, że w budowaniu odporności bardzo istotne są witaminy A, C, E i D oraz minerały takie jak cynk. Witaminę C znajdziemy nie tylko w cytrusach. Znacznie lepszymi źródłami tego związku są polska natka pietruszki, papryka, dzika róża czy czarny bez, który ponadto jest skarbnicą antocyjanów. Specjalistka poleca ponadto zrezygnować z diety w stylu zachodnim, czyli np. zaprzestać jedzenia smażonych, panierowanych kotletów

Z kolei dietetyczka Monika Kołosowska radzi, aby sięgać przede wszystkim po wartościowe produkty lokalne - marchew, cebulę, czosnek, kiszonki oraz warzywa i owoce pochodzące z Polski, a także przyprawy. Poza tym warto zastąpić cukier i białą mąkę zdrowszymi zamiennikam

Tego samego zdania jest dietetyk Miłosz Wiktorczyk, który przypomina również, że obok zdrowiej diety powinniśmy zadbać o zdrowy sen, nawodnienie i regularny wysiłek fizyczny o umiarkowanej intensywności.

Czy zdrowa dieta przeciw wirusom i chorobom musi być droga? Co, jeśli w ostatnich tygodniach straciliśmy pracę i nie stać nas na wyszukane jedzenie czy suplementy? Otóż produkty lokalne możemy kupować w warzywniakach i na straganach, nie musimy inwestować w zagraniczne superfoods, ani sięgać po syntetyczne suplementy.

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.